<< Vorige - Volgende >>


SERRE ROSSO


Due Palme rood

Artikelcode: 025DPLSERRE ROSSO
Wijnnaam & herkomst: Ortonese Rosso Daunia, IGP
Druiven: 100% Susumaniello
Alcoholpercentage:13,5/14%
Deel van Puglia: zuiden
Karakter & proefnotitie: de druif is zeer rijk aan suikers en kent een totale zuurgraad, aldus het wijnhuis. Deze druiven worden medio september met de hand geplukt en vervolgens verwerkt in horizontaal roterende thermosilo's. Daarin vindt alcoholvergisting plaats bij een temperatuur van maximaal 27 graden. Daarna gaat de wijn zes maanden op eikenhouten vaten, waarbij de zogenoemde malolactische gisting wordt voltooid. Wat betreft de proefnotities: diepe robijnrode kleur, het aroma kent hints van gedroogde pruimen, rode bessen en bramenjam. In de mond leidt dit tot een volle en robuuste structuur.
Serveren rond: 18 °C
Bewaaradvies: nu lekker, tot vijf jaar na de oogst.
Oogstjaar: 2017
Producent: Cantine Due Palme
Wijn-spijs advies: de wijn past perfect bij hartige gerechten op basis van rood vlees en wild, maar is ook in harmonie met kazen en kruidige vis.
Tip & bijzonderheden: de Susumaniello is een druivensoort oorspronkelijk aangeplant in wijngaarden langs de Dalmatische kust van Kroatië. Synoniemen voor de druivensoortnaam zijn onder andere Cozzomaniello, Cuccipaniello, Grismaniello, Mondonico, Puledro, Zingarello en Zuzomaniello. Begin vorige eeuw probeerde een aantal Pugliese wijnhuizen deze druif als mengdruif - vanwege de productiviteit van de druivensoort op een zeer jonge leeftijd - in de productie van zowel rode als roséwijnen in combinatie met de druiven Negroamaro, Brindisi Rosso/Rosato en Ottavianello. Eind jaren '70 verdween de Susumaniello volledig en pas in 2004 werden wat oude stronken teruggevonden. Er zijn nu slechts drie wijnhuizen in de provincie Brindisi die de wijn maken, waarvan twee een 100% Susumaniello wijn. Waaronder dus deze, gemaakt door de bekende wijnmaker Angelo Maci van wijnhuis Due Palme. De productiviteit van de druivensoort staat synoniem voor werkezel, vandaar de naam "Susumaniello" en de ezel op het etiket. 


Dat de druivensoort Susumaniello vrijwel niet meer voorkomt heeft er  tot geleid dat de wijnbenaming van de wijn is veranderd, van IGT (“Indicazione Geografica Tipica”, dat wil zeggen “indicatie van de geografische oorsprong van de druivensoorten”) in IG(T)P, waarbij de P staat voor “protetta”, ofwel beschermd. IGP is het “kleine zusje” van de DO(C)P (een beschermde “Denominazione de Origine Controllata”-wijn: met een extra kwaliteitsgarantie). De betekenis van deze naam heeft dus te maken met de specifieke regio waarin de druivensoort te vinden is, de geschiedenis en de huidige reputatie van de druif. Het grootste verschil met de DOP-benaming is dat 15% van de druiven waarvan de wijn is gemaakt uit andere wijngaarden in de regio mogen worden geplukt. Maar de kwaliteit geeft uiteindelijk de doorslag. De wijn kent dus een kleine productiecapaciteit en wordt minimaal geëxporteerd.
euro 11.95

Aantal     • Smaak van Puglia
  • La bellissima Puglia
  • Disclaimer & Verkoopvoorwaarden

  • (c) SMAAK VAN PUGLIA, 2009-2019